DA! Niște jucarii educative chiar fac diferența

Jucăriile... Atât de simplu este să generalizezi și să afirmi că achiziționarea de jucarii educative se referă doar la distracție, joacă și evocarea unor țipete de încântare atunci când micuții își deschid cadourile. Însă, jucăriile chiar contează, întrucât ele sunt parte a jocului, iar jocul este în fapt opera unui copil. În plus, dincolo de acest lucru, joaca este cea care creionează personalitatea și aptitudinile unui viitor adult.

Prin urmare, niște jucarii educative joacă un rol cheie în dezvoltarea copilului tău, fiindcă sunt în fapt jucării inteligente, menite să stârnească anumite legături între joc și lumea exterioară în care copilul tău învață să facă primii pași. Niște jucarii educative, nu sunt inteligente datorită inteligenței artificiale, ci pentru că jocurile educaționale contribuie la o bună dezvoltare intelectuală, socială și motorie. Există două motive pentru aceasta:

  • Astfel de jucării educative sunt concepute pentru a promova dezvoltarea copiilor

  • Dacă sunt de calitate, niște jucarii educative sunt atât de inteligente încât copilul tău consideră că este foarte distractiv să își îndrepte toată atenția înspre ele și să învețe prin intermediul jocului

Citește în continuare articolul și află de ce niște jucarii educative fac diferența în dezvoltarea copilului tău. NU! Ele nu sunt niște simple instrumente cu care îi ocupi timpul și îi consumi energia celui mic. Niște jucarii educative stârnesc anumite abilități cognitive, sociale și motorii fără de care copilul tău nu se va putea dezvolta la fel de armonios. Iată care sunt principalele beneficii pentru care niște jucarii educative chiar fac diferența!

  1. Abilitățile cognitive, logica și îndemânarea sunt principalele aspecte pe care niște jucarii educative le activează

Oferă-i copilului tău ocazia să se joace cu multe tipuri de jucarii educative care promovează o varietate de abilități, iar pe măsură ce se crește și se dezvoltă, alege jucarii educative care să-i susțină interesele și talentele emergente.

Sigur, kiturile științifice și jocurile de scriere și matematică îmbină învățarea specifică în joc, dar ce trebuie să reții este că nu trebuie să te axezi foarte mult pe ideea de școală și lecție academică, fiindcă micuțul tău imediat va mirosi că jocul duce într-o direcție care poate să nu îi placă. Trebuie să lași lucrurile să curgă natural și să îi dai impresia că totul este o joacă, așa încât să nu se simtă presat să facă anumite exerciții care îl consumă de energie și care îi dau o stare proastă. 

Poți, de asemenea, să apelezi la o mulțime de jucarii educative care implică construirea. În acest fel, îi poți dezvolta coordonarea mână-ochi, judecata spațială și îndemânarea. Alte jucarii educative impresionante care formează abilități motorii fine sunt puzzle-urile și sortatoarele de forme. Pe măsură ce crește și se dezvoltă, poți integra ușor-ușor și jocurile de strategie, fiindcă acestea dezvoltă abilitățile de planificare și rezolvare a problemelor.

  1. Stârnește-i creativitatea cu niște jucarii educative

Jucăriile care promovează libertatea de exprimare – adică acelea care nu implică răspunsuri corecte și greșite sau câștigul și înfrângerea – stimulează imaginația, inovația și capacitatea copiilor de a se imersa într-o lume imaginară care să le stârnească abilitățile de relatare a poveștilor. 

Doar imaginează-ți cum se potrivesc mănușă niște jucarii educative care promovează jocurile de rol – de-a școala, de-a medicul sau de-a bucătarul (sau orice alt scenariu pe care cel mic îl preferă). Altfel spus, imitând adulții pe care îi vede și observă în jurul său, cel mic își dezvoltă abilități importante de improvizație. 

La fel ca atunci când copiii construiesc cu blocuri sau vopsesc ori se joacă cu jucării muzicale, ei vizualizează și experimentează posibilități și își cultivă creativitatea – calități importante mai târziu în viață, când cineva trebuie să fie rezistent și să rezolve problemele în moduri imaginative.

  1. Când se joacă cu jucarii educative în compania ta sau a altor copii își dezvoltă abilitățile sociale

Prin intermediul jocului interactiv cu jucarii educative, cel mic învață să respecte regulile, să fie generos și să împartă cu ceilalți, iar cel mai important, învață să fie răbdător și să își aștepte rândul în timp ce alții au prioritate! 

Când copiii se joacă cu alți copii, văd cum abordează prietenii lor problemele și cum aceștia le rezolvă. Când „gătesc” împreună folosind jucării ce imită bucătăria mamei în miniatură, ei învață cum să colaboreze. În plus, prin jocul interactiv cu ceilalți, ei își dau seama cum să se descurce cu instinctele lor competitive atunci când prietenii lor câștigă!

  1. Niște jucarii educative sporesc abilitățile lingvistice

Copiii cu care se vorbește mult în timpul copilăriei, dezvoltă vocabulare mai mari și o gramatică mai bună. Încurajarea dezvoltării limbajului copilului tău prin intermediul jocului este o modalitate distractivă și ușoară de a încuraja conversația. 

  1. Sporește-i stima de sine cu ajutorul unor jucarii educative!

Mulți părinți cred că modalitatea de a construi încrederea unui copil este să-i spui că este grozav. Nimic mai fals! Copilul tău citește imediat când un compliment este gol de orice semnificație și nu interiorizează astfel de afirmații pozitive dacă nu sunt asociate cu elemente clare din realitate.

Ceea ce îi face să se simtă cu adevărat încrezători în sine este să se simtă capabili. Să descopere singuri că sunt lucruri complicate pe care au reușit să le deslușească singuri. Să vadă că au rezolvat un puzzle fără ajutorul nimănui sau pur și simplu să descopere cum să dea de cap unei jucarii educative. 

Fie că micuțul tău iubește puzzle-urile, jocurile de cuvinte, seturile de construcții, jocurile video sau un alt tip de jucărie, scopul tău ca părinte este să crești treptat nivelul de dificultate pentru a-l provoca constant, astfel încât competența lui să devină o sursă de mândrie.

De ce se joacă copiii cu atâta poftă de viață? O fac pentru că se bucură. Niște jucarii educative răspund acestei nevoi sau dorințe a oricărui copil – aceea de a se bucura de viață – și oferă o valoare adăugată. 

Când vorbim despre jucarii educative, spunem clar că ele au fost concepute cu scopul de a promova și dezvolta abilitățile specifice ale copilului prin intermediul jocului. Iar jocul, suntem cu toții de acord, este cel mai simplu mod de a-l face pe cel mic să învețe aspecte importante despre el și despre lumea care îl înconjoară.

Comentarii (0)